Fra formanden:

På dørtrinet til sommerferien er det på sin plads at tage et kig på, hvad efteråret kommer til at byde os, for der er meget i vente og på spil.

Giganternes indtog, for eksempel, i første omgang manifesteret ved Amazon, der lige nu åbenlyst sonderer terrænet, og som alle forventer åbner en dansk/nordisk filial indenfor relativt få måneder. På plussiden tæller, at vi får en professionel distributionskanal med udspring i det hjemlige marked, men det afgørende spørgsmål bliver, hvilke konsekvenser det får for prissætningen og for mangfoldigheden af såvel netboghandlere som fysiske boghandlere. For at tage det sidste først: Der bliver utvivlsomt færre. Amazon har indtil videre haft en politik om enten at opkøbe eller knuse konkurrenterne, og der er ingen grund til at tro, at det skulle blive spor anderledes på disse breddegrader. Derudover er Amazon lige så kendt for at dumpe salgspriserne ned under guldbrædderne, fordi de har råd til det, og fordi deres strategi i bund og grund handler om, at flere skal tjene mindre, så der bliver mere til overs til Amazon selv. Forbrugerrådet

jubler allerede, hvilket i sig selv er nok til at vække bekymring. Under alle omstændigheder skal vi med Amazon vænne os til en med- og modspiller, som har opbygget sin forretningsmodel ud fra begrebet Take it og leave it.

Mens vi således tygger lidt på vores nye ven i branchen, kan vi til gengæld se med misundelse på Norge, der netop nu vedtager en boglov for at sikre norsk litteratur optimale betingelser. Det springende punkt for nordmændene er, om en ny regering kan finde på at skrotte den igen, inden den får ben at gå på, men uanset hvad der sker, burde den norske indsats for at understøtte såvel forfatterne som bogbranchen være til inspiration for mangt og mange.

Herhjemme kan vi dog også være med, i hvert fald når det drejer sig om biblioteksafgiften, som  -  om alt går vel - bliver udvidet til også at omfatte digitale værker. Udvalget, der arbejder på sagen (og hvor DsF har sæde) barsler efter planen med et udspil i løbet af efteråret. Det sker samtidig med, at vi vil kunne drage de første, valide konklusioner om forlagenes udlånsportal, eBib.dk, som netop er blevet lanceret som en konkurrent til bibliotekernes eReolen.dk. Vi forventer også, at forlagene indenfor det næste halve år vil præsentere os for forskellige streamingtjenester og abonnementsordninger, hvilket alt sammen betyder, at de forlagskontrakter, som vi kender i dag, hen ad vejen vil blive udskiftet med en række nye.

Farvel siger vi også til det kunststøttesystem, som vi med hiv og sving fik lært at kende. Det nye, der træder i kraft fra årsskiftet, bliver dog ikke revolutionerende anderledes, men vi arbejder på, at vi inden så længe kan invitere til et arrangement med Kulturstyrelsen, som vil kunne gøre os alle sammen klogere på de nye forhold i fremtidens Statens Kunstfond.

 

God og fredelig sommer til alle!

Inge Lise Hornemann

Formand