Fra venstre: Rasmus Nikolajsen, Kirsten Thorup, Maja Lee Langvad og Klaus Lynggaard.

Danske skønlitterære Forfattere har netop for anden gang uddelt den store litterære pris Danske skønlitterære Forfatteres Hæderspris. Prisen tildeles en skønlitterær forfatter, hvis forfatterskab fortjener hæder og større opmærksomhed.

Hædersprisen, der er på 100.000 kr., blev uddelt lørdag eftermiddag d. 27. april.
Forinden havde landets skønlitterære forfattere kunnet indstille en kollega til prisen. Den endelige afgørelse blev foretaget af en trepersoners jury bestående af forfatterne Kirsten Thorup og Klaus Lynggaard fra Danske skønlitterære Forfattere samt forfatteren Rasmus Nikolajsen.

Hædersprisen blev tildelt Maja Lee Langvad (f. 1980) for hendes forfatterskab.
Maja Lee Langvad er uddannet fra Forfatterskolen i 2003 og debuterede i 2006 med digtsamlingen Find Holger Danske. I 2014 udkom hendes anden bog HUN ER VRED – et vidnesbyrd om transnational adoption, som både personligt og politisk sætter en kritisk finger på adoptionssystemet og på det at være adoptivbarn. Hendes seneste udgivelse er den lyriske fortælling Dage med galopperende hjertebanken (2017). Maja Lee Langvad har blandt andet modtaget Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris (2006) og Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat (2008)
 
I sin pristale sagde Rasmus Nikolajsen bl.a.: "Det er jo ikke verdens største forfatterskab målt i udgivelser, men alle hendes værker rager op i det litterære landskab i kraft af deres originalitet, coolness, deres intelligens og deres mod. Og så er det værker man, fordi de ser tilbage på læseren med et skarpt blik, risikerer at slå sig lidt på, derude i landskabet. Men det er jo netop noget af det fine ved dem."

Kirsten Thorup supplerede med disse ord om debutbogen Find Holger Danske: "Med den humoristisk udstillende og afslørende tvist i teksternes gennemgående brug af citater/readymades/skabeloner skaber Maja Lee Langvad allerede i debutværket en slags “modstandens æstetik. Danskhedsdiskussionen i alle dens afskygninger i Find Holger Danske er lige så sørgelig aktuel i dag som da bogen udkom i 2006 …" og om HUN ER VRED sagde Thorup: "Bag vredens æstetik er en smerte af gennemlevede erfaringer der gennemlyser værket. Erfaringer der suger teksternes forskellige elementer til sig i en organisk integreret helhed. HUN ER VRED er skrevet på dyrekøbte traumatiske livserfaringer der kendetegner vidnesbyrdlitteraturen." Om Maja Lee Langvads seneste udgivelse fra 2017 sagde Kirsten Thorup: "Med den seneste bog: Dage med Galoperende hjerte har det skrivende jeg åbnet for en ny fase i forfatterskabet som vi glæder os meget til."

Danske skønlitterære Forfatteres Hæderspris er finansieret af ufordelbare ophavsmidler modtaget via Copydan Tekst & Node.


Maja Lee Langvad.
Fotograf: Torben Åndahl.