Kære medlem

Sommeren er ovre (var der nogen?) og vores højsæson – efteråret - er for længst højt i gear. Selv om mange forlag (også de store) efterhånden udgiver bøger i perioder, der før var no go, er hovedfokus stadig her i efteråret, hvor skoven ikke bare falmer trindt om land, men hvor læserne er trukket ind under læselamperne eller ud til myriaderne af forskelligartede forfatterarrangementer. Det er den vigtigste og travleste tid for os. Det er – uanset om den overståede sommer virkede som et utidigt efterår - stadig en litterær naturlov.

Som man vil kunne se i dette nyhedsbrev har også Danske skønlitterære Forfattere en række arrangementer – fx Forfatternes Litteraturhistorie nr. 2 og 3 med Olga Ravn og Søren Ulrik Thomsen, et stort Kulturnatsarrangement, det årlige debutantarrangement, som vi i år afholder med et nyt tvist – fx uddeler vi prisen ”Den svære toer” dér, og et arrangement med nye finske lyrikere. Desuden har vi et metrik-kursus ved litteraturprofessor Dan Ringgaard. Så sæt krydser i kalenderen! Og vi skal da også et slag for hjemmesidepuljen og for mentorordningen, hvor der stadig er en håndfuld portioner tilbage. Og også for den nye kursuspulje. 

Jeg - og mange formænd før mig – har gang på gang og i mange variationer råbt vagt i gevær overfor udviklingen på to af vores traditionelt vigtigste institutioner til formidling af litteratur, nemlig DR og Folkebibliotekerne. Men måske er noget ved at vende. I en artikelserie Politiken bragte for en måneds tid siden kunne man til sin forbløffelse læse om enkelte bibliotekschefer, der ville vende tilbage til at have fokus på bibliotekets ”kerneopgave”, nemlig udlån af fysiske bøger.

Og DR sendte en pressemeddelelse ud om, at DR i det kommende vil satse mere på at formidle litteratur igen. Endog på tv. Vi håber ligesom Adam Holm i Weekendavisen fornylig, at DR skeler til steder, hvor man har kunnet få det til at fungere – i Sverige med Babel og i Frankrig med Apostrofe. Vi håber at DR satser nok, dvs. poster penge og energi nok i det - og har tålmodighed nok. At DR finder et koncept (som det vel hedder), hvor viden og engagement formidles, ikke bare til folk, der ikke læser, men også til folk, der gør.

De bedste septemberhilsner

Jan Thielke,
formand