Jan Thielke, formandKære medlem

Oplæsnings- og litteraturarrangementer er lige så gammel en opfindelse som litteraturen selv, men de sidste ti årstid har vi set  en kraftig opblomstring af  arrangementer i alle mulige afskygninger – store og små festivaller, optræden i læsekredse eller til særarrangementer på et bibliotek, i boghandeler, på caféer, foreninger og meget mere. Der er en stor interesse for at opleve forfattere live. Det skal man bestemt ikke klage over.
I hvert fald ikke, når honoraret er i orden.
Desværre bliver alt for mange forfattere stadig kontaktet af bibliotekarer og andre arrangører, som mener, at man kan bede professionelt arbejdende forfattere om at stille op for to flasker rødvin, reklameværdien og glæden ved at møde læsere.
Det er velmenende og oprigtigt litteraturinteresserede mennesker, der spørger, ingen tvivl om det, men de glemmer at de selv får en fast timeløn for deres indsats, at rengøringspersonalet gør, og at den ikke udbetales i rødvin. Og de har åbenbart ikke nogen fornemmelse af, hvor skamløs en sådan henvendelse om at arbejde gratis er.
Det er ikke altid helt enkelt at svare på den slags – og nogle gange kan det tage sin tid – derfor vil Danske skønlitterære Forfattere etablere en lille samling af svar-eksempler, man kan lade sig inspirere af på foreningens hjemmeside. Send gerne gode eksempler ind til os på kontor@skoenlit.dk til hjælp for os alle sammen.
At nægte at optræde gratis hjælper ikke bare den enkelte (normalt kan et honorar nemlig alligevel trylles frem), men os alle.

Danske skønlitterære Forfatteres opfordring til ikke at oprette en profil på netportalen ”Vores litteratur” (der især vil formidle oplæsninger mv. til biblioteker), før det blev gratis for forfattere at have en profil der, har båret frugt. Det er gratis for os nu. Se: http://www.voreslitteratur.dk/

 De bedste januarhilsner

Jan Thielke
formand