FormandKalenderen viser februar 2017, men vi har efterhånden fået svært ved at komme ud af 1984. Orwells 1984. Som da også efter Trump vandt valget i USA er røget til tops på bestsellerlisterne. På grund af dens præcise signalement af newspeak – og postfaktuel populisme.
Hvis der er et lyspunkt i det bundløse mørke, der – paradoksalt nok jo uden at have fået flest stemmer - har fået magten, er det det, at der tys til litteraturen, når de gængse pejlemærker er sat ud af kraft og de postfaktuelle mekanismer skal forstås,og at en kvalitetsavis som New York Times for første gang i mange år, har oplevet oplagsfremgang, betydelig endda.
Kvalitetsmedier og kvalitetsbøger er vigtige. Og vigtigere måske end nogensinde. Og måske endda især at bøger findes i fysisk form. En form, hvor man ikke bare lige kan rette eller slette.
Kvalitetsbogsamlinger er vigtige. De er ikke i sig selv politiske, men de er i dén grad vigtige for et oplyst demokrati. Som fast grund under fødderne.
Den faste grund har været upopulær på skræmmende mange kulturforvaltninger og bibliotekschefgange landet over, hvor man har villet af med alt, der ikke blev udlånt her og nu. Men der har heldigvis også været mange steder, hvor bibliotekarerne og deres pressede chefer bød New Public Management-epidemien og dens altinficerende regneark trods.
Fx i på Kulturværftet i Helsingør, på Rønne Bibliotek på Bornholm, på aarhusfilialen Åby Bibliotek, som var lukningstruet for ti år siden, men som lånerne kæmpede indædt for. Disse tre blev de første vindere af Danske skønlitterære Forfatteres Årets Bogsamling-pris  (øremærket til at købe endnu flere bøger for!). Penge, der jo stammer fra vores andel af de ufordelbare midler, som bl.a. kan anvendes til priser, legater og ophavsretlige formål.
Der kom hele 261 indstillinger fordelt på hele 102 store og små biblioteker. Interessen for prisen var faktisk ganske overvældende (og tak også fra juryen til de af vores medlemmer, der var scouts!). Læs i øvrigt også pressemeddelelsen inde i nyhedsbrevet.
Det er et initiativ, der har skabt en del debat i bibliotekarkredse. Om hvad biblioteker drejer sig om. Det er vi glade for – det var jo unægteligt også den skumle hensigt. Og vi håber naturligvis, at prisen kan give et bidrag til, at Folkebibliotekerne (deres chefer og deres kulturforvaltninger) får et fornyet – og positivt syn på det at have bogsamling, der rækker ud over udvalget på årets bestsellerlister eller at udlåne værktøj.

De bedste februarhilsner
Jan Thielke
formand