Formand

Formand

Kære medlem

Tiden op til jul er altid hektisk. I år har den været endnu mere hektisk end sædvanligt. Dels er indstillingerne til vores pris til Årets bogsamling på et bibliotek væltet ind, og det er vi glade for, og flere kan endda nå at komme til - sidste frist er 15. december. Dels har Opmuntringslegatudvalget uddelt årets Opmuntringslegater - og det var jo  i anledning af foreningens jubilæum dobbelt så mange som sidste år. Begge dele er jo muliggjort af, at vi har fået en større portion ufordelbare midler fra Copydan. Det er midler som kan gå til diverse ophavsretlige formål, til legater, priser osv.

 Vi ved godt at ingen af de to tiltag løser de grundlæggende problemer, de på hver sin måde forsøger at kaste lys over (og som vi snarest skal drøfte med den nytiltrådte kulturminister Mette Bock), men vi håber, at de kan være med til at skubbe et fokus i hvert fald lidt. Vores legater rækker ikke langt og skal slet på ingen måde være en ”konkurrent” til legaterne i Statens Kunstfond. (se mit oplæg om vores levevilkår inde i nyhedsbrevet).

I forhold til Årets bogsamling håber vi selvfølgelig, at en større offentlighed (også gerne bibliotekschefer og bevilgende kommunalpolitikere) bliver opmærksom på, at gode - både brede og dybe - bogsamlinger er essentielle for biblioteker, uanset hvor meget Borgerservice, de også vil være og hvor mange vinkelslibere (hvornår bliver det diamantringe?), de også vil udlåne.

Tiden op til jul har i år ikke bare været ekstra hektisk, men også sørgelig, idet to medlemmer af foreningen døde - Christian Skov, der blev 94 år og påvirkede mange prosaister - og Jan Sonnergaard, der bl.a. gav novellegenren nyt læserliv og som sad i Statens Kunstfonds legatudvalg.

 

Glædelig jul og godt nytår 

Jan Thielke, formand