Kære medlem

Julefreden - er den på vej? Muligvis, men i hvert fald ikke for Statens Kunstfond, som også næste år står til at få skåret 2% af sit budget. Det er oprørende. Pengene kommer dog ikke til at forsvinde helt, men skal gå til oprettelsen af to yderligere kunstfonde – én for Jylland og én for Øerne https://kum.dk/nyheder-og-presse/pressemeddelelser/nyheder/to-nye-regionale-fonde-skal-styrke-kunsten-uden-for-hovedstaden/1/1/  (dvs. for Fyn o.m.a. – ikke snævert for en lille flække af samme navn på enten Syddjurs eller i Helsingør kommune…  https://da.wikipedia.org/wiki/%C3%98erne ) – det er så tanken, at kommunerne skal supplere disse midler.

Konstruktionen og faconen er virkelig sær – for hvad så med Statens Kunstfond: er den så fremover i mindre grad hele Danmarks og mere Københavns?

Man skulle meget hellere have ladet midlerne i Statens Kunstfond være (eller have forhøjet dem, som meget længe har været tiltrængt) – og så afsat nye midler til at oprette helt uafhængige regionale støttepuljer med arbejdslegater osv. (gerne suppleret med kommunale midler)  – én i Region Nordjylland, én i Region Midtjylland, én i Region Syddanmark, én i Region Sjælland og én i Region Hovedstaden.

Det kan være en god idé at supplere den statslige kunststøtte med en mere lokalt funderet. Mange forfattere oplever det jo fx som et stort tab, at vi mistede muligheden for at søge legater to steder, da Statens Kunstråd blev fusioneret ind i Statens Kunstfond.

Men hvis det ikke struktureres ordentligt, og hvis hunden bare fodres med sin egen hale, hjælper det ikke. Der skal midler til, nye midler. Og alle skal være lige for puljerne. Os i provinsen. Os i hovedstaden. Hvis der skal flere udvalg og mere bureaukrati til, skal det have en mening. Der skal være en klar forbedring.

Det foreliggende forslag ligner endnu en omgang letkøbt symbolpolitik fra regeringens støtteparti. Ikke muntert.

Det var det da så heldigvis til foreningens julefrokost – hvor Ulrikka Gernes og Peter Laugesen læste op mellem retterne. Og hvor Lotte Inuk - i tæt opløb med Pia Tafdrup, der har flest sejre, og Lina Maria Lång – endte med årets mandelgave.

Peter Laugesen kan i øvrigt høres i Forfatternes Litteraturhistorie d. 30. januar også.

Glædelig jul og godt nytår

Jan Thielke
formand