Bertel plus ølkasseDen 27. januar afholdt Dansk Kunstnerråd en public service-event i Dome of Visions lige ved den Sorte Diamant i København. Anledningen var at kulturminister Bertel Haarder kort efter sin tiltrædelse i et interview havde udlovet en kasse øl til den, der kunne komme med et nyt ord for Public Service.

Danske skønlitterære Forfattere og de andre organisationer i Dansk Kunstnerråd blev enige om at tage ministeren på ordet og give ham det – buddet på det nye ord - som gave ved en event, hvor de forskellige kunstarter optrådte. Merete Pryds Helle deltog som forfatter.

Selvfølgelig ikke kun fordi vi er hjertensgode og bare sådan vil, vil, vil optræde for ministeren, men fordi kunst og formidling af kunst i alle dens former slet ikke figurerer i DRs nuværende public service-kontrakt og fordi vi som kunstnere ikke er repræsenterede i det public service-udvalg, Marianne Jelved nedsatte – med Connie Hedegaard som formand. Hun var naturligvis den anden meget vigtige adressat for eventen og det manifest, der blev læst op.

Udover den fysiske optræden og overdragelsen af ordet, som ikke bare blev ét ord, men hele 30 forskellige sat på hver sin flaske i en kasse øl, vi gav ministeren, optog Ole Blegvad og Emil Falke en serie kunstner-testimonials med kunstnere om public service, som kan minde beslutningstagerne om, at public service-formidling af kunst er andet og mere end Allan Simonsen i Vild med dans.

På etiketten til den øl Bertel Haarder trak op af kassen fandt han: ”Lys over land”. Det var han begejstret for, det I.P. Jacobsen-citat. ”Lys over Land/ Det er det, vi vil.” Litteratur og anden kunst i public service-medierne, det er vi vil.

Uden sværdslag bliver det ikke, men jeg tror, at vi kom et godt skridt ud af mørket.

De bedste februarhilsner

Jan Thielke
formand

PS: Manifest, event-video, testimonials m.m. kan ses på Dansk Kunstnerråds FaceBook-side her
- og endvidere på Dansk Kunstnerråds hjemmeside her