Litteraturprisen Den svære Toer på 50.000 kr. er blevet tildelt forfatteren Jonas Eika for novellesamlingen Efter Solen (Basilisk 2018).

Prisuddelingen fandt sted lørdag d. 6/10 hos Danske skønlitterære Forfattere i forbindelse med Debutanternes dag.  Juryen bestod i år af forfatterne Dennis Gade Kofod, Charlotte Inuk og Jesper Brygger.

 Dennis Gade Kofod siger om Efter Solen:
Det er en fornøjelse at give prisen til en ung forfatter der, tror jeg, udpeger en retning for litteraturen, der kan vise vejen ud af det vakuum som autobiografien har efterladt den i, nu hvor kriserne tårner sig op om både den skrivende og den læsende. En retning der peger frem mod en litteratur der ikke kun vil være kritisk på det personlige og subjektive plan, men som også vil tage det på sig at analysere og give svar, når det kommer til den fælles verden vi har som skrivende og læsende og menneske i det hele taget. En litteratur der tør tale på andres vegne – tør man sige fællesskabets vegne? Og som er villig til at vove sig ud i de diskussioner, der følger med når man bevæger sig væk fra det personlige rum.
Vi giver dig prisen for en overlegen Toer.

 Jonas Eika er født i 1991 og uddannet fra Forfatterskolen.
Han debuterede i 2015 med romanen Lageret Huset Marie som han modtog Bodil og Jørgen Munch-Christensens kulturlegat til yngre danske debutanter for i 2016. Efter Solen har også modtaget Michael Strungeprisen i 2018.

Med prisen ønsker Danske skønlitterære Forfattere at sætte fokus på den vigtige bog nummer to, hvor man kan begynde at se konturerne af det fremtidige forfatterskab. Prisen er finansieret af ufordelbare ophavsretsmidler modtaget via Copydan Tekst og Node og gives til en forfatter for dennes anden skønlitterære udgivelse.

 

Foto: Toben Åndahl