Prismodtageren Mikael Josephsen samt juryen: Ida Jessen, Sven Holm og bagest Janus Kodal. Foto: Torben Åndahl

Mikael Josephsen tildelt Hædersprisen

Danske skønlitterære Forfattere har indstiftet en ny, litterær pris, Danske skønlitterære Forfatteres Hæderspris, som tildeles en dansk, skønlitterær forfatter, hvis forfatterskab fortjener større opmærksomhed.
Prisen, der er på 100.000 kr., blev uddelt for første gang ved en prisoverrækkelse efter årets generalforsamling lørdag d. 21. april.
Forinden havde skønlitterære forfattere kunnet indstille en kollega til prisen. Den endelige afgørelse blev foretaget af en trepersoners jury bestående af forfatterne Ida Jessen og Sven Holm fra Danske skønlitterære Forfattere samt digteren Janus Kodal.
Hædersprisen blev tildelt digteren og forfatteren Mikael Josephsen.
Josephsen, der er født 1961 i Virum og nu bor i Svendborg, debuterede i 1998 med digtsamlingen Havet under huden. Hans seneste bøger er romanen Neden under (2010) og digtsamlingerne Knæk (2016) og Jeg er farmor (2018).
Forfatteren Ida Jessen holdt pristalen og sagde blandt andet: ”Der kom mange indstillinger på virkelig gode forfattere. Nogle kom der flere indstillinger på, og på Mikael Josephsen kom der flest. Til trods for det, for dette flertal af indstillinger, vil jeg sige, at han ville have fået prisen under alle omstændigheder, for hold kæft, hvor kan han skrive med en dyb hærget brummen i struben, der af og til slår over i gråd eller i falset. Han er en hjælpeløst menneskelig digter og prosaist, og han løber efter denne menneskelighed og prøver at finde ud af, hvad den betyder. Han skriver bekendelseslitteratur, ikke for at sige: se hvor synd det er for mig, men for at sige: se! Og der er virkelig noget at se. Og noget at høre!”

 

Danske skønlitterære Forfatteres Hæderspris er finansieret af
ufordelbare ophavsmidler modtaget via Copydan Tekst & Node.