Aktiviteter

Blixenprisen

Blixenprisen er en nyere, dansk litteraturprisfest, som blev indstiftet i 2015 af Danske skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening.

Blixenprisen hylder hele litteraturbranchen og det danske sprogs videreudvikling, hvad enten det nydes i fysisk form, som e-bog eller lydbog. Vi fejrer bøgerne – og alle dem der skaber dem, formidler dem og udvikler dem.

Læs mere her >

Forfatternes Litteraturhistorie 2021

 

Udskudt på ubestemt tid pga. covid-19

Danske Skønlitterære Forfatteres Hæderspris 2020

tildeles digteren Anders Abildgaard

 

Danske Skønlitterære Forfattere har netop uddelt den store litterære pris Danske Skønlitterære Forfatteres Hæderspris. Prisen tildeles en skønlitterær forfatter, hvis forfatterskab fortjener hæder og større opmærksomhed.
 
Hædersprisen, der er på 100.000 kr, blev mandag d. 14/9 overrakt til Anders Abildgaard i DSF's lokaler ved en i år ekstraordinært beskeden reception pga. covid-19 restriktioner.
 
Forinden havde landets skønlitterære forfattere i foråret kunnet indstille en kollega til prisen. Den endelige afgørelse blev foretaget af en trepersoners jury bestående af forfatterne Simon Fruelund, Kristina Stoltz og Kaspar Colling Nielsen.
 
 Abildgaard er uddannet fra Forfatterskolen i 2004 og debuterede i 2006 med digtsamlingen Sætninger. Han har siden udgivet yderligere tre digtsamlinger, Kære venner i 2009, Din Fjendes fest, som blev nomineret til Montanas Litteraturpris, udkom i 2013 og senest i 2016 kom langdigtet Ibis.
 
Juryen begrunder sin tildeling således:
"Anders Abildgaard kan skrive, så vi hører englenes vingesus. Og han kan skrive, så den buldrende ild fra helvedes flammer bringer en til at kaste alt, hvad man har i hænderne for at nå i sikkerhed. Det er ikke så lidt lidelse, tortur, stinkende død og ondskab vi skal udsættes for i Abildgaards digtning, alligevel er det en fryd at læse, for Abildgaard skriver så overlegent godt! Ja, så stinkende godt, at man kan blive helt intimideret af det kolossale intellektuelle overskud. Et overskud parret med poetisk og stilistisk idiosynkrasi på den fede måde. Vi er fans! Og det er mange af dine øvrige kollegaer også, Anders! Du var simpelthen den flest havde peget på til at være årets modtager af Hædersprisen. Derfor var der ingen tvivl om, at det var dig, der skulle have prisen i år. Vi er stolte af at uddele den til dig, og vi håber på, at du vil bruge den godt, at du vil sætte dig til at skrive en hel masse klamme, ulidelige, lærde, sjove og smukke digte igen. Vi glæder os til at læse."
 
Det er tredje gang Hædersprisen uddeles. I 2018 blev den tildelt forfatteren Mikael Josephsen og sidste år modtog forfatteren Maja Lee Langvad prisen.
 
 
Prismodtageren Anders Abildgaard, jurymedlem Kristina Stoltz, projektmedarbejder Sissel Bergfjord,
jurymedlem Kaspar Colling Nielsen og formand Peter Adolph. Foto: Torben Åndahl

 
Hædersprisen er finansieret af de ufordelbare midler modtaget via Copydan Tekst & Node
 

Kulturpolitisk arbejde

Danske skønlitterære Forfattere er en forening, der arbejder på at sikre og forbedre de professionelle, skønlitterære forfatteres vilkår.
Vi sidder med ved bordet som de skønlitterære forfatteres lobbyist, når der skal træffes økonomiske, juridiske og kulturpolitiske aftaler, hvor vores interesser er på spil.

Skulderklaplegatet

Danske skønlitterære Forfattere har indstiftet et ny, skønlitterært legat, Skulderklaplegat. Det er et hæderslegat, der gives til en række skønlitterære forfattere, der skriver på dansk.
Tildelingen foretages af en faglig jury, der består at tre professionelle, skønlitterære forfattere, som udpeges af bestyrelsen for Danske skønlitterære Forfattere. DsF finansierer legatet med ufordelbare midler modtaget via Copydan Tekst & Node

 Nominering:
Inden uddelingen vil det være muligt for forfattere at indstille kolleger til legatet. Det er ikke tilladt at indstille sig selv.

 Kriterier for tildeling:
Det eneste kriterie for tildelingen er litterær kvalitet. Juryens forestilling om modtagernes økonomiske stilling eller opfattelse af modtagernes position i den litterære offentlighed er ikke relevant.

Der er dog to undtagelser fra princippet om litterær kvalitet som eneste kriterie: Legatet gives ikke til forfattere, der modtager Statens Kunstfonds Hædersydelse (det livsvarige legat) og forfattere, der på uddelingstidspunktet modtager Kunstfondens tre-årige legat.

Indsendelsesfrist:
Senere i 2021 kommer info om hvornår og hvordan man indstiller

 


Årets bogsamling

Danske skønlitterære Forfatteres pris til biblioteket med den bedste bogsamling.
Prisen, der uddeles hvert andet år, blev uddent i begyndelsen af 2021.

Læs mere om prisen her >